De Nieuwe Staat is opgericht door Helwin Teunissen. Helwin werkte tot september 2010 als European Director bij Jones Lang LaSalle, en was verantwoordelijk voor de afdeling Corporate Solutions vanuit Amsterdam en daarvoor voor het Utrechtse kantoor.

Voor de overstap naar Troostwijk/Jones Lang LaSalle in 2005, was Helwin bij William Properties (tegenwoordig ASR – Fortis Projectontwikkeling) en bij NS Vastgoedontwikkeling betrokken als Commercieel Manager bij de ontwikkeling van complexe binnenstedelijke projecten als winkelcentra, wooncomplexen, kantoorobjecten en hotelontwikkelingen.  Na de start van zijn carrière bij WPM begon hij in 1999 als portefeuillemanager bij de beursgenoteerde belegger Rodamco Retail Nederland NV waar hij verantwoordelijk was voor de (her)ontwikkelingsportefeuille.

Helwin Teunissen studeerde in 1997 af in bedrijfseconomie aan de Hogeschool van ‘s-Hertogenbosch met als specialisaties Financieel Management en Marktbeleid. Daarnaast heeft hij een studie afgerond aan het NeProm, de organisatie van projectontwikkelaars in Nederland.